15. března 2017

...a la Scandinavia...



...a la Skandinavia...

Tak nevím, zda nebudu ukamenována za to, co teď napíši... 
Nebudu si ale moc brát servítky! 

Poslední dobou jsem poměrně rozčarována, dalo by se říci i otrávena
 z tzv. skandinávského stylu...
z podoby, jak se u nás propaguje.
 Už mám vážně někdy chuť říct: " jděte už s tím..." 

Vždyť to, co se tady považuje za skandinávský styl, má k samotné Skandinávii hodně daleko. 


Spojení surového dřeva a moderní kuchyně


Ti z vás, kdo si občas prohlédnou webové stánky realitních agentur např.ve Švédsku, Dánsku, Norsku, tak musí nutně vidět, jak daleko se liší jejich bydlení od naše představy o skandi bydlení. 




Opravdu všichni chceme mít byty jen černo bílé? Všichni je chceme mít stejné jako za komunismu? Vždyť dnes je tolik možností, jak interiér originálně vylepšit, odlišit, dát mu něco ze sebe...
Všude jsou tisíce DIY projektů, vychytávek,...

Ano, černá a bílá, jsou barvy, které interiérům sluší. 
Jenže já poslední dobou nevidím nic jiného...
Vidím spoustu interiérů, u kterých mi připadá, že se tam ani nebydlí. Že nemají v sobě útulno. 
 Často to vypadá jako show room pro nějaký obchod na " skandi" doplňky a dekorace.
Netvrdím, že ani já nemám nic z toho doma a nemám máslo na hlavě.
Také jsem před dvěma roky podlehla a kupovala kde co...
...ale celkem brzo jsem vystřízlivěla 
a dělám si to po svém. Za což jsem sklidila opravdu velkou kritiku
z různých stran. Ale je mi to fuk! 
Bydlím tam já.




DIY origo úchytka - jednoduchá a krásná! 

Výborný nápad...ledabylé  a přitom promyšlené uspořádání knihovny
zdroj Pinterest

Neskákejte obchodníkům na ty jejich útoky na spotřebitele. Všechno kolem skandin.stylu je jen nafouknutá bublina, velký marketingový tah, jak nacpat do českých domácností co nejvíce "pitominek".
Nejděte s davem a dejte vašemu bydlení duši.
 Nechtějte mít doma všichni pufy, křížky, jeleny,... a židle a la Vitra. 
Stádovost už tady byla a dodnes se z toho vzpamatováváme. Tady jsme v Čechách a ne ve Švédsku. 
Dejte vašemu bydlení něco z české historie...
Třeba v podobě krásné almary, starého stolu, originálních židlí, kredence.
Vtisknou vašemu interiéru punc originality a budete mít něco s příběhem.


Příklad "show roomu" na skandi doplňky v bytě
Příliš prvoplánovité a neoriginální
zdroj Pinterest

Jasně, všichni milujeme Ikeu a ani já proti ní nic nemám. Jen je v našich interiérech až moc vidět a některé interiéry jsou jako ukázkový pokoj z obchodního domu.
Seveřané to umí krásně "zaonačit" tak, že najít u nich nábytek z Ikea chvíli trvá.
A o to jde... 
Snad mi rozumíte? 


Vidíte Ikeu? Je tam, ale není vidět na první pohled.
zdroj Pinterest
A opět Ikea, která není vidět na první pohled.
zdroj Pinterest


Nebojte se kombinovat staré s novým. 
Dávat věcem nový kabát a nový příběh. V tom jsou Skandinávci naprosté jedničky.
 Umí použít v interiéru zdánlivě nepoužitelné a nekombinovatelné kusy nábytku a dekorace. Klidně si domů přitáhnou 100 let starý stůl nebo použijí "otřískanou" plechovou skříň z továrny a udělají z toho originální solitér. 
U nás je často něco takového považováno za veteš a pracholapy. :-) 
( jak mi bylo vytknuto u našeho interiéru)





Kombinace zdánlivě nekombinovatelného
zdroj 


Skandinávský styl je totiž spíše styl životní, je to postoj k životu, k přírodě a žití v souladu se vším kolem nás. S ohledem na životní prostředí...Proto ta recyklace starých věcí a používání přírodních materiálů.





Otevřené police 


Promyšlený pořádek nebo nepořádek? :-)



Krásně to vše popsala i paní Kobzová z Akademie Homestagingu, kde jsem také dělala kurzy.


Tak snad jsem neurazila příliš mnoho nadšenců českého skandi stylu! 
Máte na to stejný názor nebo jste v úplné opozici? :-)

Těším se na vaše názory!
Martina



16 komentářů:

  1. Souhlasím. Mám ráda Ikeu, ale všeho moc škodí. Už jsem byla taky ve fázi, že zařídíme byt ala Ikea, naštěstí jsme se přestěhovali a mezitim jsem dostala rozum a řekla si ne. Zařídím to podle nás. V tom mezidobí jsem viděla na servrech, diskusích atd.snad stovky interiérů a snad 90% jsem zjistila, že si ani nepamatuju, protože jsou všechny stejné, nebo se o to alespoň pokouší a nic mi na nich nepřišlo jiné, takže zapadly do jednoho pytle. Navíc mám ráda na zdech barvy (jemné, třeba jen na jedné stěně, ale cely bílý pokoj moc nemusím), takže jsem se vratila k tomu, že budeme mít hnědo-šedý obývák, v kuchyni červené doplňky (vždyť červená podporuje chuť k jídlu) a děti budou mít barevný pokojíčky, jak si přejí. A tomu nerozumím nejvíc, že se předhánějí v tom, čí pokojíček bude víc in a barevně mdlý, jednobarevný a jednotvárný. Ano, je to krásné, ale čas tam tráví děti a ty mají rády barvy, veselé a jasné. Toť můj pohled, milovnice Ikey, vintage a provance, ale každý podle sebe a ne teď mají všichni tohle, tak já taky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja s tebou uplne souhlasim. Na 100%

    OdpovědětVymazat
  3. Naprostý souhlas se vším! Myšlenka napsat to takhle na plná ústa se mě drží už dlouho a vlastně jsem v podobném duchu okolikou také teď zrovna psala o duši interiéru, jen jsem to vzala přes sběratelství předmětů, které jsou člověku blízké. To jsou podle mě pak přesně ty střípky, které dodávají celku "šťávu". Spousta interiérů je totiž sice na první pohled krásně vystajlovaná, ale kde je pak cítit osobnost obyvatele bytu? Většinou pak už chybí jen cenovka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za názor a jsem ráda, že to nevidím tak černobíle jen já. :-)

      Vymazat
  4. Martino, velice trefně napsané. Já jsem sice milovnice černo-bílo-šedé kombinace už skoro 20 let (a to se asi už nezmění:-), kdy jsme poprvé s manželem zařizovali naše 1+kk, ale beru to jako základ k dalšímu dekorování našeho interiéru. Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, děkuji za komentář. Já tu kombinaci také miluji, ale to,jak se to tady u nás zvrhlo, je neštěstí.

      Vymazat
  5. Anonymní řekl(a)...
    Marti, musím s Tebou také souhlasit!

    Co mně vadí úplně nejvíc je to, že některé ženy se pomátnout a nechají se strhnout lavinou, protože jejich kamarádka to má, známá z práce taky a je jim jedno, jestli skandinávský styl má nějakou duši, předpoklady a náležitosti. Najednou se doma rozhlédnou a začnou do zcela nevhodného bytu, cpát ty,,skandi,,prvky, věci, větve, samolepky apod., přitom by třeba jejich byt byl nádherný v úplně jiném stylu. Stačilo by se jen zamyslet, kde a v čem bydlí.
    Rozhodně chápu, že jen málo kdo má pro to cit, každý umíme něco jiného, ale dát si cik cak B&W tapetu po celé stěně panelákového bytu z toho,,skandi,, nikdy neudělá. Zrovna tak přetřením rustikální kuchyně na bílo, nebo koupí chlupů z JYSK ;-)
    Každý by si měl uvědomit, že není nutné mít vždycky za každou cenu to, co zrovna frčí.
    Mám pocit, že se,,skandinávský styl,, rozdělil do třech skupin.
    1- český skandální styl( přetřu tu hráškově zelenou stěnu na bílo nebo na šedo, nakoupím v PEPCO, KIK a JYSK, koupím si k modernímu stolu,,skandi židle,, na které hodím chlupy, potáhnu gauč chlupatou dekou a na to hodím polštář s nápisem a trojúhelníčkama, na parapet dám lucernu, do kuchyně chevron hrnky, na konferenční stůl hodím šišky a je hotovo, to nevadí, že bydlím ve 2kk v sedmém patře šedého komunistického paneláku s laminátovou bukovou pohlahou a v koupelně mám oranžové kachličky).

    2- výstavní skříň ( začínáme budovat novostavbu, takže kuchyň bílý lesk, krb s dřevníkem podél, betonovou stěrku a dřevěné kachličky, ulovím designové kousky, obrazy jedině,,skandi,,standard, takže hlavně chci bydlet jako na tomhle obrázku z pinterestu).

    3- Originál s duší ( to je byt, při kterém si musíte fotky prohlédnout znovu, protože Vás zaujme něco, co jste předtím neviděli, co je typického pro majitele, co sám vyrobil, vymyslel a zakomponoval do bydlení podle stylu, který mu je blízký a doplnil byt typicky,,skandinávskými,, prvky, aby to celé podtrh).

    No a pak existuje 4. skupina a ta se u nás nevyskytuje!
    To je skandinávské bydlení ve skandinávii :-)

    + + + Vanify.veta + + +

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yveto, děkuji! Krásně znova shrnuta podstata věci. O to mi šlo. Nechci, aby všichni přestali dávat černou a bílou, to vůbec ne. Jen to davové šílenství a podléhání trendům , to je neštěstí.

      Vymazat
    2. Tak teď jsem se upřímně pobavila. Hlavně nad 4 skupinou.
      Já myslím, že jsou dvě skupiny: mám na to - nemám na to.
      Mám na to: vybavení domu je sakra designové a totožné s většinou fotek na pinterestu, instagramu a leckdy převyšuje hodnotu domu. Často ale totožné s jinými scandi interiéry kde na to taky mají.
      Nemám na to, ale stejně interiér zavraždím nesmysly z jysku, kiku a Pepco (cože to je?), nevadí, že budu mít interiér stejný jako Bóža z vedlejšího vchodu (taky byly nakupovat spolu), i jako dalších 10 madam z paneláku odnaproti. Prostě na oranžovou a žlutou hodíme bílou a nakoupíme vše co má nápis home, love, nature.
      Kolikrát si říkám, a co na to chlapi? Jak se jim tam žije?
      Za mě není scandi i značkovém vybavení, ale dokonale promyšleném konceptu, který bude vyhovovat všem. Všem co v něm žijí, ne těm co lajkují na fb a insta.

      Vymazat
    3. Marti, také si to hezky shrnula. Někdy nezbývá, než se smát. :-) Chápu, že ne každý má cit a dar skloubit věci dohromad. Jenže...co je moc, to je moc!

      Vymazat
  6. Moc pěkně napsané, souhlasím. Mám ráda Ikeu, ale kolikrat nestačím zírat, jak ji mají někteří přenesenou az domů, ale hlavně to davové šílenství, že pak vidím 100 bytů ala Ikea a 99 z nich si ani nezapamatuju, protože mi přijdou stejné a neoriginální. Dost věcí se mi díky tomu přestalo i líbit. A nejvíc mi to přijde "nepochopitelné"u dětí, které mají šedou, bílou, černou, max.pastelově růžovou nebo tyrkysovou. Vždyť to jsou děti, milují barvy, miminka vnímají a reagují jenom na barvy. Nemusí to být strakatá kombinace, jemně, ale dětsky. A pak se zeptám na kombinaci žluté a zelené do pokoje pro syna a všichni mě odkážou na google, protože nezapadám do trendu... Každý podle svého gusta, ale asi mě za pár let nečeká předělávka celého bytu jen proto, že to teď letí. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, právě před pár dny jsem se nad tím také zamýšlela..Zabývám se bydlením/designem/životním stylem a jsem v různých skupinách na fb..ano je toho teď mraky všude kolem, až je člověk z toho přesycen.. A jak jste napsala, je to spíše o životním stylu... líbí se mi myšlenka zero waste.. Já za sebe to mám přirozeně.. Na brigádě jsem našla židli v kuchyňce a poprosila jsem paní šéfovou, zda si ji můžu vzít a souhlasila.. Je to starší československá židle typ TONET..Letos jsem ji ošmirglovala a napustila přírodním olejem. Mám z ní radost a teď na ní sedím :)..ale lidé jedou spíše po tom, co je zrovna in, i když k nám se ta vlna dostane později... I já někdy ulítnu na pinterestu a vymazlených fotkách :)... Přeji tedy hezké úlovky s příběhem .)

    OdpovědětVymazat
  8. :D Jj, krámy z Pepca a Kiku jsou hrůza, jako taky jsem do těhle obchodů vlezla párkrát, ale v životě jsem nic nekoupila, nechápu, co si tam kdo vybere. Mě to přijde jako šílený krámy a navíc přítel by to okamžitě vyhodil, kdyby mi náhodou hráblo a něco odtamtud jsem donesla, ten vůbec nesnese jakýkoliv dekorace. Jinak já jsem minimalista a to i co se týče barev, v novém bydlení jsme komplet vymalovali na bílo a jediná zeď asi zůstane šedá, a to proto, že se nám nechce přemalovávat, bylo by to šílený práce a výsledek bez záruky. A vypadá to teda jako v holobytě, jak nemáme zatím doplňky a nic takovýho, ale holt nemáme na to oko, čím bydlení doladit:D

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkné bydlení. Kdyby mi ho takto někdo zařídil, tak bych se vůbec nezlobila :-) . Já mám na zařizování interiéru ještě hodně času, protože máme teprve hrubou stavbu a okna, která jsme si objednali z Pramos , ale tak pomalu sbírám inspiraci, abych měla alespoň nějakou představu, jak nám to pak doma zařídím :-) .

    OdpovědětVymazat
  10. Konečně to řekl i někdo jiný než já. :-D Já třeba říkám to, že kuchyně by měla být především praktická a ne designová. Navíc se to prostě do českých interiérů moc nehodí. Jasně, ať si každý bydlí v čem chce, ale tohle je většinou předražená bída s doplňky z Ikey, která se stejně za dva roky musí vyměnit, protože to sotva drží po sobě.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když mi zanecháte jakýkoli vzkaz nebo komentář. Samozřejmě také ráda kdykoli odpovím na vaše dotazy.